Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα


Τα φετινά μας ΜΕΛΟΜΑΚΆΡΟΝΑ!!! Από τα Αγαπημένα αρτοποιήματα.

Μελομακάρονα

Υλικά:
440 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 1/3 κουτ. γλυκ. κανέλα σε σκόνη
στη μύτη του κουταλιού γαρίφαλλο σε σκόνη
250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
120 γρ. βούτυρο μαλακό
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
40 καρφάκια γαρίφαλλο

Για το σιρόπι:
120 ml. νερό
150 γρ. ζάχαρη
5 κουτ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από μισό πορτοκάλι

Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε δυο ταψιά με χαρί ψησήματος και προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα μισά καρύδια.
Σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το χυμό και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα με το βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα με τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας ένα κενό μεταξί τους.
Αν θέλουμε να έχουν ανάγλυφα σχέδια πάνω τους ακουμπάμε πάνω σε κάθε μελομακάρονο ελαφρώς τον τρίφτη από τη μεριά με τα τερταγωνάκια.
Μπίγουμε στο κέντρο από το κάθε μελομακάρονο από ένα καρφάκι γαρίφαλο.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα για 20` με 25` λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ερτοιμάζουμε το σιρόπι.
( θα πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό η και το αντίθετο).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και το χυμό και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλιθεί η ζάχαρη,
χαμιλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10` λεπτά μέχρι το σιρόπι πήξει ελαφρά.
Βουτάμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζωντας τα με το υπόλοιπο καρύδι.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: